Site-naar-site VPN

it-vpnEen site-naar-site VPN stelt kantoren op verschillende locaties in staat om veilige verbindingen met elkaar te hebben, over een openbaar netwerk zoals het internet. Site-naar-site VPN breidt het netwerk van het bedrijf uit, waardoor de computerinformatie van de ene locatie ook beschikbaar is voor werknemers op andere locaties. Een voorbeeld van een bedrijf dat site-naar-site VPN nodig heeft, is een groeiende corporatie met tientallen filialen over de hele wereld.

Er zijn twee soorten site-naar-site VPNs:

  • Gebaseerd op een Intranet — Als een bedrijf één of meer vestigingen heeft die het graag samen wil voegen aan één privénetwerk, kan het een intranet VPN creëren om elke aparte LAN aan één afzonderlijke WAN te verbinden.
  • Gebaseerd op een Extranet — Als een bedrijf een nauw samenwerkingsverband heeft met een ander bedrijf (zoals een partner, VPN service vergelijken, leverancier of cliënt), kan het een extranet VPN bouwen dat de LANs van deze bedrijven met elkaar verbindt. Dankzij dit extranet VPN, kunnen de bedrijven op secure wijze samenwerken in een gedeelde netwerkomgeving, maar krijgen ze geen toegang tot elkaars individuele intranetten.

Ondanks dat het doel van een site-naar-site VPN anders is dan dat van een remote-access VPN, gebruiken ze vaak wel wat van dezelfde software en apparatuur. Idealiter is er bij een site-naar-site VPN echter geen client software nodig op elke individuele computer, zoals bij de remote-access VPN wel het geval is. De juiste VPN client apparatuur, die later in dit artikel wordt beschreven, kan dit doel bewerkstelligen bij een site-naar-site VPN.

Nu je weet welke soorten VPNs er zijn, kunnen we kijken hoe je data op secure wijze wordt uitgewisseld via een VPN.

Dit bericht is geplaatst in IT. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *