It security audit

it_beveiliging_istock_000031294146largeDe problemen op vlak van schending van de privacy zullen van binnenuit moeten aangepakt worden. Een bedrijf kan zich beschermen door een goede policy. Door middel van een it security audit wordt gekeken of een  bedrijf wel aan zijn eigen policy voldoet en of de informatiebeveiliging voldoende is, aan de hand van verschillende criteria. Een bedrijf moet zodoende een fysieke security hebben zodat het bestand is tegen eventuele invallen, maar dat is lang niet genoeg. Het netwerk zelf moet beveiligd zijn, en passwoorden moeten om de zoveel tijd veranderd worden. Hackers mogen er met andere woorden niet in slagen aan vertrouwelijke informatie te geraken of het bedrijf in een zekere mate te controleren.

Datalekken zijn het gevolg van een slechte beveiliging van het bedrijf of organisatie. Jouw bedrijf kan een it security audit uitvoeren, maar het is slechts betrouwbaar in de mate van de expertise van jouw bedrijf. Men kan ook opteren om een beroep te doen op verschillende organisaties die zo’n check willen uitvoeren. Na een grondige studie van het rapport dient het bedrijf gerichte maatregelen te nemen om de zwaktes weg te werken.

Een laatste advies

Het is steeds verstandig in acht te nemen dat er altijd gaten in de beveiliging zullen zijn. Met een strikt beleid worden die gaten kleiner gemaakt er wordt het steeds moeilijker voor een hacker deze te kraken. Maar het belang van een it security audit mag zeker niet onderschat worden, en als er dan toch een datalek ontstaat, aarzel dan niet om deze te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Anders zou jouw bedrijf wel eens een fikse boeten moeten betalen. Als het rapport van de security audit positief is, dan mag je deze nacht op jouw beide oren slapen, maar houdt in het achterhoofd dat ook hackers vooruitgang boeken, en dat de beveiliging van vandaag niet per se zal voldoen aan de normen van morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *