Btw hoe wat en waar?

overzicht-verhoging-btw-tarief-treft-bijna-iedereenBtw wat betekent het precies? Dat gaan wij jullie uitleggen. Btw is een verkorting van belasting over de toegevoegde waarde, oftewel omzetbelasting. Dit is een soort belasting die je moet betalen over gekochte goederen en of diensten. Verschillende branches berekenen ook btw maar dit mogen ze terugvragen. Betaalt dus het btw-bedrag aan de eigenaar en deze draagt het btw weer af aan de belastingdienst.

Geschiedenis van btw

In heel veel landen bestaat btw, vooral landen die in Europa liggen. Nederland bestaat btw sinds 1969 zoals in alle Europese landen word de richtlijn van Nederland gebruikt. Bij alle goederen en diensten wordt de algemene btw-prijs toegepast van 21%, eest was dat 19% maar dat is na verloop van jaren aangepast naar 21%.

21% of 6%

Sommige producten wordt een lager btw-tarief gevraagd. Dit tarief is 6%. Het wordt gebruikt bij producten zoals: eten, drinken, kleding, reparaties, schoonhuidsalons en middelen om de mens te genezen.

Het buitenland

Maar hoe zit dat nou met handelen in het buitenland? En je btw berekenen? Deze schikking wordt ook gebruikt in het buitenland, alleen werkt het toch iets anders. Degene waarmee je handel doet in het buitenland stuurt een factuur waarin 0% in de rekening staat. En wanneer je aangifte doet over de btw betaalt de afnemer het Nederlandse tarief, en geeft dit aan in de factuur dat het handel is met het buitenland. Dit moet dus ook andersom gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *